Såld

Unik fyra med dubbla uteplatser där gammalt möter nytt

Main image

Tellusgatan 2

Lund

Unik fyra med dubbla uteplatser där gammalt möter nytt. Arkitektoniskt mästerverk där byggnaden i början av 50-talet ritades av legendariska Hans Westman.
Slottsarkitekten Mattias Andréasson har med varsam hand och med stor respekt förädlat butikslokaler till modernt boende om fyra rum och kök. Privata uteplatser i både söder och norr.
Sluttande takhöjd med betongbalkar i original ger rymd och karaktär åt bostaden. Dom synliga ventilationsrören förstärker känslan ifrån när byggnaden användes som butik.
Arkitekten har bland annat valt samma klinkers, "Grynna" ifrån Höganäs, som tidigare fanns i butikslokalerna. Specialbeställda fönsterpartier i ek anpassade till den ursprungliga fönstersättningen ger rummen ett imponerande ljus.
I bostaden njuter ni även av kolmårdsmarmor i entréhallen, oljad enstavig ekparkett, putsade innerväggar målade med linoljefärg, påkostade innerdörrar i ek, tidsenliga dörrhandtag/knoppar ifrån Byggfabriken, Smedstorpskök, designradiatorer med mera.

För den som är funkisfantast så är Hans Westman ett välbekant namn. Hans unika syn på funktionalismen skapade en säregen prägel i de byggnader han skapade under sina år som arkitekt i Lund från 1940-talet och framåt. Oavsett om han ritade bostadshus eller offentliga byggnader var bildspråket sig likt och hans signum lyser igenom. Fastigheten på Tellusgatan är inte ett undantag.

Här bor du med villakänsla i en helt ny arkitektritad bostad av högsta kvalitét.

Välkommen och njut av denna bostad!

Bostadsinfo
Status
Såld
Pristyp
Högstbjudande
Månadsavgift
5 888 kr/mån
Antal rum
4
Boarea
86 m²
Byggnadsår
1954/2022
Boendeform
Bostadsrätt
Tillträde
Diskuteras
Ansvarig Fastighetsmäklare
Profile Image
Dan Eliasson
+46708-18 12 00

Rumbeskrivning

UTEPLATS/ENTRÉ - På framsidan av huset har bostaden en uteplats som är snyggt inramad av en mur. Framför uteplatsen är en rad uppställningsplatser för bilar som tillhör föreningen. Dessa har även el-laddare. Buskar och träd kommer att ha planterats ut mot gatan under hösten för att ge ytterligare privat karaktär.

HALL - Öppen hall med fri sikt in mot vardagsrummet. Det sluttande taket är som högst på entrésidan så här har vi en imponerande takhöjd. Golvet av kolmårdsmarmor harmonierar fint med det rustika och välarbetade dörrpartiet med matchande fönster ovanför. Ingen detalj har lämnats åt slumpen vilket den eleganta hatthyllan visar. Här är bra förvaring i platsbyggda garderober och yta för pall eller sittbänk. Väggarna är målade med linoljefärg i bruten ljus nyans.

KÖK - Det U-formade köket kommer från Smedstorp är modernt och snyggt i designen. Här finns spishäll, ugn, köksfläkt, diskmaskin, integrerad mikro, kyl och frys. Vitvaror i rostfritt stål matchas snyggt med vit skåpsinredning och bänkskiva i klassiskt virrvarrmönster från Perstorp som lanserades under 1950-talet. Köket har matplats intill och är i öppet samspel med vardagsrummet. Kökets häftiga fönsterpartiet i kombination med ett takfönster gör så att rummet blir ljust och härligt. Golvet är oljad enstavig ekparkett och här är putsade innerväggar målade med linoljefärg i bruten ljus nyans.

VARDAGSRUM - Vardagsrum i öppet planlösning med köket/matplatsen vetter mot husets baksida där den stora uteplatsen ligger. Här finns utrymme för soffgrupp och ytan är härligt ljus tack vare de stora altandörrarna i glas. Golvet är oljad enstavig ekparkett och här är putsade innerväggar målade med linoljefärg i bruten ljus nyans.

UTEPLATS - Från vardagsrummet nås det stora, härliga trädäcket som ligger på vindskyddat sydvästläge. Här finns utrymme för både sittgrupp, lounge och längs med planket som ramar in uteplatsen är förberedda rabatter. Planket som ramar in uteplatsen är målat i en snygg blå ton som knyter samman med huvudbyggnaden.

SOVRUM 1 - I anslutning till vardagsrummet. Bra storlek för sovrum eller tv-rum. Utsikt mot den inhängnade uteplatsen på husets baksida. Golvet är oljad enstavig ekparkett och här är putsade innerväggar målade med linoljefärg i bruten ljus nyans. Tre platsbyggda garderober.

GÄST WC - Gästtoaletten är utrustad med wc, handfat med kommod och spegelskåp med belysning. Samma klinkers, "Grynna" från Höganäs som tidigare fanns i butikslokalerna, ligger nu snyggt och prydligt på gästtoalettens golv. Vitt kakel skyddar väggen vid handfatet och i övrigt är väggarna målade i vitt.

SOVRUM 2 - Plats för dubbelsäng och skrivbord eller förvaringsmöbel. Här finns platsbyggd garderobsförvaring och via det imponerande fönsterpartiet blickar man ut över sin egen uteplats på husets framsida. Golvet är oljad enstavig ekparkett och här är putsade innerväggar målade med linoljefärg i bruten ljus nyans.

BADRUM - Badrummet är centralt placerat med närhet till sovrummen och är utrustat med wc, bänkskiva med handfat som har tvättmaskin och torktumlare på vardera sida. Förvaringsskåp är placerade längs med samma vägg som bänken, dessa har spegeldörrar. Samma klinkers, "Grynna" från Höganäs som tidigare fanns i butikslokalerna, har valts till badrummet och väggarna har vita kakelplattor. Takfönstret i badrummet ger ett behagligt och naturligt ljus i badrummet.

SOVRUM 3 - Plats för dubbelsäng och skrivbord eller förvaringsmöbel. Här finns två garderober och via det imponerande fönsterpartiet blickar man ut över sin egen uteplats på husets framsida. Golvet är oljad enstavig ekparkett och här är putsade innerväggar målade med linoljefärg i bruten ljus nyans.

Läs mer om rummen

Allmän information

Brf Vintergatan
I föreningen finns 39 lägenheter med bostadsrätt, 37 i flerfamiljshuset och 2 nya i den ombyggda lokalen.
Föreningens fastighet uppfördes 1952-54 och har adressen Vintergatan 2A-2F samt Tellusgatan 2-4. Brf Vintergatan bildades 2004 och köpte fastigheten 2007.

Föreningen har 34 st P-platser. Kostnaden är 280 kr/mån. Det finns möjlighet att hyra en plats framför lägenheten (plats 31). Det finns 10 garageplatser i två olika storlekar; de kostar 450 kr till 600 kr/mån beroende på storlek. Kösystem tillämpas på både p-platser och garage (lång kö för garage). Laddstolpar har nyligen installerats till samtliga p-platser och garage. Tillkommer kostnad för el för de som använder laddstolparna.

Fastigheten är kopplad till fiber och i månadsavgiften igår TV via Tele2 från Internet via Telenor.

Föreningen har två välutrustade tvättstugor på Vintergatan 2 B samt Vintergatan 2 E.
Det finns en festlokal som ligger i D-trappans källare och kan hyras av husets boende. Det finns drygt 30 stolar och bordsplatser. Intill finns kök som är utrustat med glas, tallrikar, bestick och muggar. Kaffekokare, kyl och frys finns också. Bokningsavgift 100 kr.
I B-trappans källare finns ett gästrum som kan hyras av husets boende. Där finns två sängar, dusch och toalett samt ett litet pentry.

Månadsavgiften höjdes med 25% den 1/1 2023.

Utförda renoveringar
2022 – Installation av laddstolpar till samtliga p-platser och garage. Projektet att bygga om butikslokalerna till två lägenheter (denna och en till). Projekt förbättra/förändra utemiljön ut med Vintergatan delas upp i två etapper. Etapp 1 genomförs under våren 2022 då p-platser förlängs/breddas.
2021 – Nytt låssystem från iLOQ har installerats.
2018 – Underhåll av fasader.
2016 – Ventilbyte värmesystem.
2015 – Tvättstugor renoverades .
2013 – Relining av avloppsstammar. Garagetaket omlagt.
2010 – Bytt värmeanläggning till geoenergi. Vattenstammar bytta.
2009 – Omläggning av tak. Bytt ateljéfönster och renoverat källarfönster.

Föreningen är väl underhållen, tekniskt uppdaterad och har många engagerade medlemmar.
Föreningen har avtal med Riksbyggen för den tekniska- och ekonomiska förvaltningen. Clifa har hand om fastighetsskötseln.
Bostadsrättstillägget ingår i föreningens fastighetsförsäkring.

En överlåtelseavgift om 2,5% på prisbasbeloppet (1.208 kr 2022) debiteras köparen och en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet (483 kr 2022) debiteras köparen.
Ni finner mer information om föreningen i den senaste årsredovisningen och på hemsidan: https://brfvintergatanlund.wordpress.com/

Läs mer

Övrigt

Arkitektens ord;
Det mjukt svängda flerbostadshuset längs Vintergatan med den tillhörande butikslängan är frukten av ett lyckat samarbete mellan lundaprofilerna byggmästaren Harry Karlsson och arkitekten Hans Westman. Husen stod färdiga 1952 och 1954 och utmärker sig med en hög hantverksmässig nivå och gedigna material. Hans Westman var funktionalist men hans byggnader fick med tiden en alltmer regional prägel.
I butikslängan står skånskt tegel och puts i kontrast till de smäckra rostfria stålprofilerna i skyltfönster och entrépartier. På marken ligger ett hårdbränt Helsingborgstegel som skiljs åt från fasadteglet med en sockel av torrpressad fasadklinker från Ifö-verken. Invändigt var butikslokalerna försedda med ljus golvklinker, väggkakel och putsade väggar. Byggnaden bärs upp av invändigt synliga balkar i betong som spänner mellan fasaderna och ger maximal flexibilitet för att ge huset nytt innehåll.
Butikslängan uppfördes ursprungligen med en livsmedelsbutik och en tobaksaffär som servade de intilliggande kvarteren. Men med ändrade handelsmönster och ett starkt bostadsbehov i Lund tog bostadsrättföreningen beslutet att bygga om lokalerna till två bostadsrätter. Byggnadens fasader är skyddade i stadens detaljplan och föreningen var tydlig med att man ville bevara och förstärka de kvaliteter som de boende själva hade identifierat i sina lägenheter.
Tillsammans med föreningens medlemmar arbetade vi arkitekter och landskapsarkitekter fram en ”moodboard” för de nya lägenheterna. Genom att tillföra nya snickeridetaljer i massiv ek och täckmålad furu så ger vi de nya bostäderna en varm kontrast till husets murade stomme och de bevarade skyltfönsterna i stål. På golven i entréer och badrum går den av föreningen omtyckta kolmårdsmarmorn igen från trapphus och badrum i huvudbyggnaden. Samtliga innerväggar är murade och putsade samt målade med en linoljeemulsionsfärg som åldras vackert. Materialval och detaljlösningar har gjorts utifrån ett hållbarhetsperspektiv då de skall vara miljövänliga och hållbara över en lång tid samt vara närproducerade. Som exempel på detta är nya fönster, dörrar, kök och inredning tillverkad av skånska snickerier och producenter.
De nya lägenheternas passar såväl för en barnfamilj som två seniorer men är även utmärkta för tre studenter att dela. Planlösningarna är utformade för ett modernt och tillgängligt boende samtidigt som byggnadens ursprung gör sig påmint. De stora fönsteröppningarna och den fria rymden ger ljusa och trivsamma lägenheter. Extra omsorg har lagts vid planeringen av uteplatser, murar, plank och växtlighet kring huset för att minska insyn och buller samtidigt som man har möjlighet till fina utblickar mot gata och kringliggande parkområden. På de skyddade uteplatserna mot söder kan de boende odla i stora nedsänkta planteringslådor och man har en smitväg ut på föreningens gemensamma gräsmatta.
Det är varken enkelt eller självklart att bygga om en befintlig butikslokal till en god bostad men när förutsättningarna är rätt så kan det bli ett boende med unika kvaliteter samtidigt som en del av stadens kulturhistoria bevaras.

Mattias Andréasson
Tengbom arkitekter

——————————–

Kontakta mäklaren för en skriftlig boendekalkyl.

Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt.

Vi samarbetar med Handelsbanken i denna överlåtelse
Kontakta gärna någon av nedanstående bolånerådgivare för finansieringsförslag:
Handelsbanken – Lund City, Johanna Wictorin 046-195439
Handelsbanken – Lund Ideon, Camilla Dahlberg 046-159597

Läs mer
Fakta
Byggnadstyp
Bostadsrätt
Område
Lund
Gatuadress
Tellusgatan 2
Postnummer, ort
224 57 Lund
Lägenhetsnummer
38
Boarea(BOA)
86 m²
Boareauppgifter enligt
Bostadsrättsföreningen
Antal rum
4
Antal sovrum
3
Andelstal
2,1207
Andelstal kommentar
Enligt ekonomisk plan; Andelstal; 2,2245 Andelstal normaliserat; 2,1207
Överlåtelseavgift
1208 kr
Överlåtelseavgift betalas av
Köpare
Pantsättningsavgift
483 kr

Kostnader

Månadsavgift
5 888 kr/mån
Beskrivning av kostnader som ingår i avgiften
värme, vatten, bredband, kabel-tv, sopor
Boendekalkyl
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.

Bostadsrätt

Namn på Brf
Brf Vintergatan
Brf bildades
2004
Markägare
Föreningen äger marken

Byggnad

Byggår
1954/2022
Värme- & ventilationsanläggning
Skötsel och underhåll av ventilationsanläggningen i lägenheten åligger bostadrättsinnehavaren.

Energideklaration

Energistatus
Energideklaration är utförd
Energideklaration utförd
2013-06-14
Energiprestanda
77 kWh/m²

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.