Såld

Storslagen och unik fyrlängad gård med anor från 1880-talet några stenkast från Lomma

Main image

Lilla Vragerup 1

Lomma

Storslagen och unik fyrlängad gård med anor från 1880-talet några stenkast från Lomma. Klassiskt boningshus om ca 208 kvm, fem uthyrningsdelar för boende samt flera andra ytor som ger mängder med möjligheter. Säljaren har goda hyresintäkter när man i dagsläget hyr ut lägenhet 1, 2, 3 och 4. Finns möjlighet för en köpare att förädla och hyra ut fler delar och därmed få ännu högre intäkter. Fastigheten ligger på kommungränsen mellan Lomma och Staffanstorps kommun.

Klicka på bilderna för att se bildtexter.

----------------------------------------

Denna unika fastighet har en historia värd att berätta. Gården ägdes tidigare av Lunds Universitet och marken var en gåva från konungen på 1600-talet. Jordbruksfastigheter tillhörande Lund och Uppsala universitet gick under benämningen akademihemman och bidrog till avlöning av lärare och tjänstemän. Idag finns det inte många fyrlängade Skånegårdar kvar, särskilt inte i så välbevarat skick som denna. Läget bland böljande sädesfält är både rofyllt och häpnadsväckande. Att samtidigt befinna sig på nära avstånd till Lund, Lomma och Malmö gör läget helt optimalt.
1980 styckades marken av och nuvarande ägare förvärvade fastigheten. Därefter har omfattande renoveringar gjorts, alltid med hänsyn till historia och kulturvärde. Detta är mycket tydligt när man upptäcker de olika delarna av byggnaden. De som bor här har i alla sina val haft fokus på att finna en harmoni i det gamla som möter det nya och uttrycker det väldigt fint på följande sätt:

”Att bo på Lilla Vragerup är som att bo i samklang med naturen, man följer de olika årstiderna. Vår B&B rörelse (Faster Ebbas B&B) startade vi för ca 10 år sedan. Det var då en av våra drömmar gick i uppfyllelse. Hit kommer gäster från när och fjärran. Glädjen i detta är mötet med alla människor vi träffar och knyter kontakter med.”

Man kan bara konstatera att denna lilla oas erbjuder något helt unikt. Den kullerstenslagda innergården har en ståtlig klotlönn som välkomnar och bjuder in till att slå sig ner i pergolan där vinrankor och rosor samsas och för tankarna till Provence. Trädgården i övrigt är en prunkande allmogeträdgård med flera uteplatser som nås via det fantastiska uterummet med inslag av en klassisk punschveranda.
Fastigheten passar många personligheter då den erbjuder möjligheter både för entreprenören, livsnjutaren, trädgårdsfantasten och den motorintresserade.
Säljaren har sedan 1980-talet haft en 400 meter lång landningsbana för mindre flygplan på mark som arrenderas av bonden.

Bostadsinfo
Status
Såld
Pristyp
Högstbjudande
Antal rum
16
Boarea
513 m²
Biarea
305 m²
Tomtareal/mark
2759 m²
Byggnadsår
ca 1880 (delar av)
Boendeform
Villa
Tillträde
Diskuteras
Ansvarig Fastighetsmäklare
Profile Image
Dan Eliasson
+46708-18 12 00
Extra kontaktperson
Profile Image
Rebecca Bernspång
Reg. Fastighetsmäklare
+46706-583500

Rumbeskrivning

"BONINGSHUSET"
HALL - Plats för avhängning och skohylla. Terrakottafärgat klinkergolv med golvvärme och randig tapet i klassisk stil.
SOVRUM/KONTOR - Väggfärgen är i försiktigt ljusgrå/greige ton vilket ger en fin kontrast till vitmålade dörrfoder och golvlister i allmoge. (Målat 2016).
VARDAGSRUM - Ljusinsläpp från två väderstreck. Vackert oljat trägolv i fint skick och vitmålade väggar.
KÖK/MATRUM - Generöst kök i lantlig stil med en täljstenskamin (2015, Attityd 100) centralt placerad som bidrar till den hemtrevliga känslan. Planlösningen är omgjord från original. Köket är utrustat med induktionshäll, gasspis, köksfläkt, varmluftsugn och mikro i bekväm arbetshöjd, dubbla vinkylar, diskmaskin, kyl och frys. Klinkergolv i kökssektionen och oljat trägolv i resterande del (golvvärme). Vitmålade väggar med undantag för väggyta ovanför diskbänk som har terrakottafärgat kakel.
VERANDA - Från köket nås den härlig verandan med inslag av en klassisk punschveranda. Här är vita väggar och gråmålat trägolv. Utanför verandan är en stor stenlagd uteplats med speciallagd grå byasten.
HALL - Ljus tapet och laminatgolv.
BADRUM - Helkaklat badrum med golvvärme, hörnbadkar, wc, handfat med kommod, spegelskåp och handdukstork med värme.
TVÄTTSTUGA - Tvättmaskin och torktumlare (ca 2010), vask, arbetsyta, städskåp och garderobsförvaring. Våtrumsmatta och vitmålade väggar med undantag för väggytan ovanför diskbänken som är kaklad.
HALL - Vita väggar och slipat trägolv.
SOVRUM 1 - Ligger på husets västra gavel. Används som tv-rum. Vita väggar och oljat furugolv. Taket är öppet upp till nock med synlig takbjälke. Här finns en klädkammare.
SOVRUM 2 - Ljusa väggar och askgolv.
SOVRUM 3 - Vit/grå väggar och askgolv.
HALL - Laminatgolv och vita väggar. Garderobsförvaring.
BADRUM - Vita väggar och plastgolv. Kakel i duschhörnan vit/blå mosaik. Badrummet är utrustat med wc, dusch, handfat med kommod och överskåp.
SOVRUM 4 - Ligger på husets östra gavel. Vita väggar och slipat trägolv.

"LGH 1 & LGH 2"
Lägenhet 1 och Lägenhet 2 byggdes för att kunna starta upp B&B-verksamhet och de är placerade där det gamla grishuset låg. Dom har samma materialval och inredning med spegelvänd planlösning.
LGH 1 - RUM - Ca 35 kvm. Fullt utrustat kök. Vita väggar och grå/svart klinker med golvvärme. Lägenheterna har trädäck i sydvästläge som nås via terrassdörr.
LGH 1 - BADRUM - Helkaklat badrum med dusch och toalett
LGH 1 - LOFT - Ca 8 kvm med plats för dubbelsäng.
LGH 2 - RUM - Ca 35 kvm. Fullt utrustat kök. Vita väggar och grå/svart klinker med golvvärme. Lägenheterna har trädäck i sydvästläge som nås via terrassdörr.
LGH 2 - BADRUM - Helkaklat badrum med dusch och toalett
LGH 2 - LOFT - Ca 8 kvm med plats för dubbelsäng.

"ORANGERI"
ORANGERI – De två lägenheterna ansluts till huvudbyggnaden via ett stort orangeri (30 m2). Här är vitmålade väggar och grå/svart klinker med golvvärme. Dubbeldörrar i söderläge. Orangeriet har tillhörande uteplatser i norr och söder.
TVÄTTSTUGA – Här är vitmålade väggar och grå/svart klinker med golvvärme. Tvättmaskin och torktumlare (2017). Tvättstugan är tillgänglig för B&B-gäster och ligger i anslutning till lägenheterna.

"LGH 3 & LGH 4"
Lägenhet 3 och lägenhet 4 byggdes för att kunna starta upp B&B-verksamhet och de är placerade i två plan med gemensamt kök på entréplan och separata sovrum med badrum på andra våningen. Totalt ca 100kvm.
LGH 3 & 4 - KÖK – Fullt utrustat kök med vitmålade väggar och mörkgrå klinkers.
LGH 3 & 4 - WC – Helkaklad toalett med wc och handfat.
LGH 3 & 4 - HALL – Möblerbar hall med vita väggar och trägolv.
LGH 3 - SOVRUM – Vita väggar och trägolv.
LGH 3 - BADRUM – Helkaklat badrum med dusch. Grå klinker och vitt kakel.
LGH 4 - SOVRUM – Vita väggar och trägolv.
LGH 4 - BADRUM – Helkaklat badrum med dusch. Grå klinker och vitt kakel.

"HOBBYRUM"
RUM - Stort rum med isolerade och målade väggar, betonggolv och isolerkassetter i stallfönster. Rummet används i dag av säljaren som ett hobbyrum/snickeri. Rummet skulle passa utmärkt som festlokal eller kanske bygga om till ytterligare boende. Installation av luft/värmepump (2015). Bilder saknas på hobbyrummet.

"STUDION"
Studion har ändvänts av säljaren både som yogastudio och uthyrningslägenhet. Studion är i två plan med kök/pentry och badrum nere samt vardagsrum och sovrum på ovanvåningen.
KÖK - Mysigt kök/pentry med synliga takbjälkar, liten köksinredning, kyl, vask, liten spishäll och plats för mindre matbord. Grått klinkers och ljusa väggar.
BADRUM - Helkaklat badrum med grått klinkers, vitt kakel, duschhörna, handfat och toalett.
VARDAGSRUM - Supercharmigt vardagsrum/studio med öppet upp i nock, synliga takstolar, vitoljade brädgolv, ljusa väggar och fransk balkong i form av vacker bågformad pardörr med utsikt ut över fälten.
SOVRUM - Mysigt sovrum med vitoljade brädgolv och ljusa väggar.

"LADAN"
LADAN - Stor lada som säljaren främst använder till sina flygplan och andra fordon.
FÖRRÅD 1
FÖRRÅD 2

"DUBBELGARAGET"
2020 gjordes en omfattande ombyggnad/nybyggnation av befintligt garage. Vit putsade väggar och betonggolv. Två stora röda portar. Förberett för vattenburen golvvärme samt vatten/avlopp.

Läs mer om rummen

Övrigt

Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt.

Vi samarbetar med Handelsbanken i denna överlåtelse
Kontakta gärna nedanstående bolånerådgivare för finansieringsförslag:
Handelsbanken Lomma – Veronika Schenström veha02@handelsbanken.se 040-368587
Handelsbanken Lomma – Susanne Olsen supe12@handelsbanken.se 040-368585

Läs mer
Fakta
Byggnadstyp
Fyrlängad gård
Fastighetsbeteckning
STAFFANSTORP VRAGERUP 1:3
Område
Lomma, på landet
Gatuadress
Lilla Vragerup 1
Postnummer, ort
234 35 Lomma
Tomtstorlek
2759 m²
Boarea(BOA)
513 m²
Biarea(BIA)
305 m²
Boareauppgifter enligt
Säljaren
Boareabeskrivning
Boarea; Boningshuset ca 208 kvm (a-temp enligt energideklaration), Lgh 1 ca 35 kvm (+loft 8kvm), Lgh 2 ca 35 kvm (+loft 8kvm), "Orangeriet" ca 30 kvm, Lgh 3/4 ca 100 kvm, "Hobbyrummet" ca 50 kvm, "Studion" ca 55 kvm, Dubbelgarage ca 64 kvm, "Lada"+förråd ca 225 kvm. Totalt ca 513 kvm boarea (208+35+35+30+100+50+55) och ca 305 kvm biarea (8+8+64+225). Enligt taxeringsuppgifterna är boarean 156 kvm och biarean 0 kvm.
Antal rum
16
Antal sovrum
9
Rättigheter förmån
Officialservitut: Väg
Rättigheter förmån
Officialservitut: Rätt att använda vägen litt y för utfart fram till allmän väg. - Väg
Uppvärmning
Jordvärmepump (ca 2013) 600 meter slinga
Byggnadssätt
Grundläggning: Betongplatta på mark med underliggande isolering, torpargrund med bjälklag i mark samt delar med bet
Stomme: tegel, lättbetong, Leca (garaget)
Fasad: Tegel och puts
Fönster: 2-glas kopplade fönster, 2-glas isolerrutor och 2-glas kopplade i fönsterbågar
Tak: Sadeltak, eternitplattor och plåt på takkupor
VA
Kommunalt vatten året om
Kommunalt avlopp
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde(Byggnad)
1 835 000 kr
Taxeringsvärde(Mark)
499 000 kr
Summa taxeringsvärde
2 334 000 kr

Pantbrev/Inteckningar

Inteckningar
12
Totalbelopp
3 082 850 kr

Kostnader

Elkostnad
68 521 kr/år
Vatten och avlopp
12 347 kr/år
Renhållning
11 316 kr/år
Antal personer i hushållet
7
Total Driftkostnad
92 184 kr/år
Kommentar
Kostnad för försäkring tillkommer.
Boendekalkyl
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.

Byggnad

Byggår
ca 1880 (delar av)
TV/internet
Fast mobilt bredband med riktad antenn, Telia
Övriga byggnader
Slingan till värmepumpen ligger Lunds universitets mark enlig avtal.

Energideklaration

Energistatus
Energideklaration är utförd
Energideklaration utförd
2022-04-01
Energiklass
D
Specifik energianvändning
61 kWh/m²
Energiprestanda
121 kWh/m²
Besiktningsman
Jonas Andersson, Anticimex

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.